Skip links

Hollen of stilstaan? groep 3 & 4

4 avonden lichaamswerk

 • Ben je zo druk dat je zelfs moet haasten om naar yoga te gaan?
 • Merk je ook dat de wereld op z’n kop staat en je je afvraagt: waar sta ik?
 • Vind je het lastig om te voelen wat je echt wilt, of zit je in je hoofd?
 • Loop je rond met een vraag waar je maar niet uit komt?
 • Of wil je jezelf graag verder persoonlijk ontwikkelen?

We leven in een tijd van veel informatie, veranderingen en allerlei sociale rollen. Er is zo veel, en je kunt aan zoveel voldoen, dat je jezelf gemakkelijk voorbij holt. Als je niet oppast verlies je jezelf. Met alles wat er gebeurt in je leven, is het noodzaak om af en toe stil te staan. Je af te stemmen op jezelf, zodat je weer kunt voelen waar jij behoefte aan hebt. Dat je weet waarvoor je staat en waarvoor je gaat. En als het even kan, dat je zelfs weer bruist van energie.

Hier gaan we mee aan de slag! Bewust én actief. Hoe? Met energetisch / emotioneel lichaamswerk gaan we naar de kern van wat er bij jou aan de orde is. Vier avonden met een heldere opbouw om jezelf persoonlijk te ontwikkelen. Je voelt je vitaal en weet beter wat je wilt.

Lichaamswerk – wat is dat?

Energetisch lichaamswerk is werken met de directe ervaring van gevoelens, emoties, spanning en ontspanning, rust en onrust. Door het lijf te activeren krijg je vanuit je lichaam door wat er in jou speelt. Je hebt je aandacht erop te vestigen, je hoeft er niet over na te denken, het gebeurt in je lijf. Je krijgt contact met dat wat onder de oppervlakte al aanwezig is. Lichaamswerk helpt je (weer) te ervaren en te voelen waar je nu staat en wat je te doen hebt.

We werken met een groep van circa 8-12 deelnemers, onder begeleiding van Tom en Wouter.
Het fijne van een groep is dat je leert van elkaar en dingen in elkaar herkent. Onze ervaring is dat mensen het leuk vinden om dit gezamenlijk te doen.

Voor wie?

Voor iedereen, -wel of geen ervaring met lichaamswerk- het levert altijd inzicht op. Herken jij je in 1 of meer van de volgende situaties? Geef je op of stel je vraag.

  • Het leven is druk en je wilt stilstaan bij jezelf.
  • Het lijkt er op dat je vooral praat en denkt en wilt juist ervaren, voelen en doen.
  • Je hebt het verlangen jezelf beter te leren kennen.
  • Je voelt je lusteloos en je wilt je weer energiek en spontaan voelen.
  • 1 op 1 Coaching was fijn, maar je wilt nu graag in een groep aan de slag.
  • Grenzen aangeven is lastig voor je en je wilt dat onderzoeken.
  • Je hebt een persoonlijk vraagstuk wat je uit wil zoeken.
  • Je wilt uit je hoofd en naar je gevoel.
  • Je voelt dat je vol raakt of moe wordt van contact met anderen en wilt dat onderzoeken.

Wat levert het op?

Je lichaam en geest komen in balans. Je wordt energieker, levenslustig en je zit lekkerder in je vel. Het geeft inzicht in je lichaam en daarmee in jezelf, waardoor je beter weet wat je wilt en wat je te doen staat in jouw dagelijks leven.

Programma

Het programma bestaat uit vier avonden met elk een eigen thema. Hiernaast kun je een .pdf bestand downloaden met een korte omschrijving per avond.

Praktische info

 • Wanneer:
  Najaar 2023: de woensdagen 4/10, 25/10, 15/11 en 29/11.
  Voorjaar 2024: de woensdagen 24/1, 14/2, 6/3 en 27/3.
 • Tijd: 19.30 – 22.00 uur
 • Locatie: Centrum Europaplein, Europaplein 127, 1079 AX Amsterdam (tegenover de RAI)
 • Kosten: 200 euro incl. BTW

Wel interesse maar passen de datums niet? Laat het even weten dan kijken we wat mogelijk is.

De begeleiders

Hoe eerdere deelnemers deze avonden hebben beleefd

Foto van deelnemer Marloes

Met Wouter, Tom en een hele fijne deelnemersgroep ben ik het avontuur aangegaan om eens wat meer naar mijzelf te kijken. Wie ben ik, wat zit er onder mijn leemlaag en waar kan ik nog in ontwikkelen? Ik startte zonder hier een duidelijk beeld bij te hebben, maar al na sessie 1 waren de inzichten overduidelijk.

Doordat Wouter en Tom zich ook kwetsbaar opstellen creëren ze een prettige sfeer. De lichaamsgerichte oefeningen hielpen mij om naast het analyseren over jezelf even weer terug te komen in het zijn. Daar ontstonden de meeste inzichten, door te voelen. We gaan door voor een vervolg, want zoals ik zei aan het einde van de sessies: “ik vind het best leuk om met mijzelf bezig te zijn”.

– Marloes –

Ik heb deze serie avonden met Tom en Wouter als heel waardevol ervaren. Het is verrijkend om te ervaren dat in contact staan met je lijf deuren opent om barrières en verlangens beter te leren voelen. Een oefening die mij erg geraakt heeft was een opstelling waarbij ik mijn eigen lichaamshouding en verlangen gereflecteerd zag in dat van een andere deelnemer. Door op deze manier met een afstandje naar mijzelf te kijken en dit te doorvoelen, kwam veel los, ook in de dagen erna.

Tom en Wouter zijn bevlogen en betrokken begeleiders. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld, werken vanuit hun hart, en zijn niet bang om hun eigen ervaringen en processen te delen wanneer dit bijdraagt aan de groep. Heel fijn was ook dat zij de avonden aanpasten aan wat de groep nodig had of wat er tijdens de avond ontstond.

Ik heb ook veel gehaald uit het contact met de andere deelnemers. De avonden vonden plaats in een klein groepsverband, en al snel (vrijwel direct) ontstond er een prettige veilige sfeer waarin we zeker ook leerden van elkaar. Het is ontroerend om het proces van de andere deelnemers van zo dichtbij mee te mogen maken, en ik putte er ook moed uit om in mijn eigen proces te duiken. Voor mij was het de eerste echte aanraking met lichaamswerk, en dit is een pad dat ik zeker verder wil gaan bewandelen. Aan Wouter, Tom en de andere deelnemers, veel dank voor deze mooie avonden!

– Floor –

Floor
Ely

Niet precies wetende wat mij te wachten stond zorgde juist voor een waardevolle cursus die mij mooie inzichten heeft gegeven. Een warm gevoel bij het instappen wat mij energie gaf om er met volle overgave in te gaan en zo meer over mezelf te leren ontdekken. Verbinding maken met jezelf en met anderen is wat ik iedereen zou aanraden.

– Ely –

Ik ben de cursus ingegaan om meer te gaan voelen wat er in mij leeft. Vooral het thema opgekropte woede was iets waar ik bewust naar wilde kijken en voelen wat daar zit. Tijdens de 4 avonden ben ik dichterbij deze emotie gekomen en heb ik dieper kunnen voelen wanneer het naar boven komt en waar het blokkeert. Ik heb de groep als heel veilig, open en dapper in het delen ervaren en de begeleiding ook als veilig en mooi intuïtief. Wouter en Tom voelen goed aan wat er nodig is in het moment. Ik verheug mij op het weekend waarin ik weer een volle dag kan voelen en verbinden met diepere lagen en emoties.

– Michiel –

Michiel
Noortje

Alleen de titel sprak mij al erg aan. Hollen of stilstaan, een vraagstuk waar we allemaal van weten dat we vaak vooral hollen en te weinig stilstaan, ik in ieder geval. De avonden samen waren een enorm fijne en mooie ervaring waarin we stilstonden bij onszelf en onze verhouding tot anderen. De combinatie van lichaamswerk, naar binnen keren en juist naar buiten keren richting anderen, zorgde ervoor dat er veel mij bij los kwam.

De samenwerking tussen Tom en Wouter werkt heel goed. Ze zijn heel open, toegankelijk, vullen elkaar aan en weten goed op de groep in te spelen. Dit alles zorgde ervoor dat ik de ruimte voelde om nog een stukje dieper te gaan en mij open te stellen wat er van binnnen bij mij speelt. Ik heb mij erg gedragen, gezien en op mijn gemak gevoeld bij Tom, Wouter en onze groep.

– Noortje –

Hollen of stilstaan, dit thema worstel ik eigenlijk al heel mijn leven mee. Stilstaan wilde ik niet, dus holde ik er maar vandoor. Maar eigenlijk is stilstaan het beste wat je kan doen. Hollen is o.a. weglopen van je emoties en gevoel. Je drukt dit weg, je voelt het in je lichaam, verkramping, goed zijn naar anderen, maar vooral niet je ware ik laten zien. Deze cursus heeft mij geholpen, om het goud van mijzelf, wie ik echt ben, wat mijn gevoel is, maar vooral waarvoor ik sta, in openbaarheid te brengen.

De cursus laat je lichaamstaal te werk gaan, met directe feedback van mede cursisten en de coaches. Ik leerde de leemlaag (muur) van mezelf te ontleden, zodat ik mijzelf beter kan laten schijnen. Waar ik ook goed op reageerde is het letterlijk van mij afslaan, waarbij veel emotie los kwam, waarvan ik niet wist dat dit er nog was. Daar heb ik nog veel over gepraat naderhand. De groep is snel heel hecht geworden waardoor het allemaal heel vertrouwd voelde. Ik vond het heel fijn en leerzaam en een echte investering voor mijzelf. Dank Tom en Wouter! Maar ook de andere cursisten voor de openheid en vertrouwen in elkaar!

– Ceriel –

Ceriel
Jan

Samen met 5 andere deelnemers heb ik het traject Hollen & Stilstaan gedaan met Wouter en Tom als facilitators. In een veilige omgeving en met lieve andere deelnemers experimenteren met lichaamsgericht werk: wat voel ik, wat leeft er in mijn onbewuste zelf en welke maskers heb ik mij zoal eigen gemaakt gedurende mijn leven? Door te werken met die inzichten ben ik weer een stuk bewuster geworden van mijzelf. Ik geloof heel erg in de body & mind koppeling en kan dit traject aanbevelen!

– Jan –

Vier hele mooie avonden waarbij Tom en Wouter een fijne vertrouwde omgeving creëren. Door zich zelf ook kwetsbaar op te stellen voelt het fijn om jezelf te kunnen zijn. Het was waardevol om wat dieper in mijn lijf te kijken, maar ook simpelweg bewust mijn lijf te voelen. Met de verschillende lichaamsoefeningen benaderde ik mijn lijf op een andere manier en werd mij bewust van blokkades in mijn lijf. Ingenestelde emoties. Na sommige avonden had mijn lijf ook nog de dagen erna nodig om de bewustwording van deze blokkades te verwerken. De serie avonden waren voor mij samengevat: verlichting.

– Yvara –

yvara

Neem contact op met

Wouter.

– T:
06-1919 9011