Skip links

Gedragspatronen en verlangens in de lockdown

Ik werk thuis, doe weinig uitjes, kan niet naar aikido training, zie weinig vrienden. De corona maatregelen vergen veel van ons. En toch… Ik merk dat ik thuis tot rust kom en erg geniet van onze bubbel. Bijzonder en fijn om zo intens samen te zijn. Daarnaast voel ik onrust. Oude gedragspatronen trekken aan me en proberen me te verleiden. Ik voel de verleiding mij terug te trekken en me niet te laten zien. Om niet mijn plek in te nemen, maar alles langs me heen te laten gaan. Kies ik voor gedragspatronen of voor mijn verlangens?

Want ik voel wel het verlangen om me ook dit jaar te uiten als coach en cliënten te begeleiden. Dat geeft me nu eenmaal voldoening en is wat ik doe. Feitelijk trek ik me natuurlijk al terug door de corona maatregelen. Dat maakt het niet makkelijker om me telkens weer los te maken. Om mij toch te uiten en naar mijn verlangen te luisteren. Mijn verlangen is inmiddels gelukkig sterker dan mijn gedragspatroon.

Een van de begeleiders tijdens de ITIP Opleiding zei dat patronen zijn als een oude trouwe hond: ‘Ze blijven op je af lopen en willen aandacht. Maar jij kan gewoon zeggen: ‘Af! In je mand!’

En net als een hond voelen de patronen of je het meent of niet. Heb je voldoende autoriteit dan gaat de hond braaf in de mand liggen. Ben je wakker genoeg en attent en zorgzaam voor jezelf dan kun je ook je patronen minder aandacht geven. Want wat je aandacht geeft groeit. En pas op, ook ontkenning is een vorm van aandacht geven. Als je je patronen ontkent worden ze veel sterker dan als je ze gewoon ziet voor wat ze zijn.

Het proces om tot hier te komen en te kunnen voelen dat patronen aan mij beginnen te trekken duurde lang. Ik heb het ook niet alleen gedaan. Dat is ook zo’n oud patroon; om alles alleen te willen doen. Ik ben ontzettend dankbaar voor de begeleiding die ik in de jaren heb gehad. En dan ineens ben je in staat om niet te vervallen in patronen, maar om er mee te spelen. Om dan op een dieper niveau toch weer andere patronen tegen te komen, maar dat is voor een andere keer. 😉

Ik denk dat velen van ons herkennen dat het thuis zitten taai en saai kan zijn. Het vergt bewustzijn en compassie naar jezelf om vrij te blijven en je niet te laten verleiden door de trouwe patronen. Om niet in gedoe terecht te komen. Gedoe met je partner, gedoe op je werk, gedoe met je kinderen, geworstel met je studie. Om niet terecht te komen in gedragspatronen, maar te blijven luisteren naar je verlangens.

Worstel jij ook met deze tijd? Wil je daar eens naar kijken en ben je nieuwsgierig welke trouwe honden jouw aandacht vragen? Voel je vrij mij te benaderen en dan loop ik een tijdje met je mee.

#coaching #gedragspatronen #lockdown #corona

Geef je reactie hier

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.