Skip links

Nieuwsgierig en los van patronen

Als jochie met oranje peentjeshaar, intelligent, gevoelig en klein van stuk was ik op school een buitenbeentje. Mijn moeder had een chronische ziekte. Ik had dus genoeg aan mijn hoofd en ontwikkelde eigen manieren om met de wereld te dealen. Ik wilde vooral alles zelf doen. Zo zijn sterke gedragspatronen ontstaan. Ik kon bijvoorbeeld heel goed de wereld observeren vanaf mijn eigen plekje en compleet in gedachten verdwijnen. Toen ik ouder werd, werkte dat vooral nog tegen mij. Ik voelde me soms eenzaam en vond het moeilijk echt contact te maken met anderen. En ergens begin twintig, tijdens mijn studie, liep ik helemaal vast.

En toen kwam de verandering. Ik ben hulp gaan zoeken, opleidingen gaan volgen en zocht een tijd lang begeleiding. Ik werd weer nieuwsgierig naar mijzelf en hoe ik de dingen deed. Nu ben ik gegrepen door het proces van loskomen uit patronen. Het loslaten, onbewust gedrag bewust maken, alles in kleine stapjes. Het is me helder dat dit proces niet meer ophoudt.

Ik ben niet langer gevangen in mijn patronen en luister niet langer alleen naar de luide stem van mijn ego. De patronen zijn er nog, maar ik word niet meer door ze bepaald. Als ik me op mijzelf afstem hoor ik ook andere stemmen, veel zachter: mijn verlangens, intuïtie, liefde. Mijn onderbuik en hart doen weer mee. Maar als ik daar naar luister en niet meer mijn oude vertrouwde maniertjes wil gebruiken…, wat is er dan? Dat weet ik niet. Het is niet voorspelbaar. Ik weet wel dat ik naar mijn verlangen en intuïtie mag luisteren en dat ik vol leef als ik het durf.

Gaan in vertrouwen

Intussen weet ik dat, als ik naar de zachte stemmen durf te luisteren, en me in kwetsbaarheid uitspreek, er ook iets terugkomt. Dan heb ik werking op mijn omgeving. Ik vertrouw steeds meer op het onbekende. Doordat ik mijn intuïtie vertrouw en het in contact naar buiten breng, komt er iets op gang. Zo kan ik duidelijk interveniëren, scherp zijn en heldere feedback geven. Juist omdat ik jarenlang leerde observeren, zie ik snel waar het bij mensen om gaat en hoe processen in groepen verlopen. Ik dring snel door tot de kern van de zaak en ben niet bang om gevoeligheden aan te snijden.

Mijn opleidingen volgde ik bij ITIP School voor Leven en Werk: het persoonlijk jaar, de driejarige opleiding, de opleiding in energetisch lichaamswerk (basis- en verdiepingsjaar). Ik ben als coach geregistreerd bij het bij ITIP School voor Leven en Werk. Regelmatig bezoek ik lezingen, trainingen, retraites en seminars die mij interesseren. Waarschijnlijk blijf ik mijn leven lang nieuwsgierig en ik hoop telkens meer te leren.

Mijn inspiratie haal ik uit mijn voortdurende training in Aikido (intussen meer dan 20 jaar), onze lichaamswijsheid, het werken met unieke mensen, de natuur, meditatie en steeds veranderende en terugkomende bronnen: berg- en natuurwandelingen, ervaringen in de zweethut, muziek, stilte, fietstochten, de stad, fijne gesprekken en spontane ontmoetingen.

Neem contact op met

Wouter.

Voor informatie over coaching, persoonlijke begeleiding en trainingen kun je mij bellen of mailen.

Praktische informatie over individuele begeleiding en de mogelijkheden voor trainingen vind je hier.

– T:
06-1919 9011