Skip links

‘Het beeld van de drie apen, op het Toshogu tempelcomplex in Nikko, Japan. Waarschijnlijk is het gebaseerd op de leer van Confucius. Hij gaf zijn leerlingen mee om niet te kijken, te luisteren, te spreken of zich te richten naar wat in strijd is met de welvoeglijkheid. Een leefregel die wij kennen als ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.’

Patronen

Wat is persoonlijk leiderschap? In de context van patronen gaat het over zicht krijgen op je onbewust gedrag. Een gedragspatroon herken je als je in vergelijkbare situaties reageert op eenzelfde manier. Een manier die niet helpt in die situatie, vaak wat kinderachtig is, aanvallend, verstarrend of juist ontwijkend. Je omgeving ziet het patroon meestal sneller dan jijzelf. Het gedrag leidt bijvoorbeeld tot ruzies of het leidt ertoe dat mensen je minder serieus nemen, je niet langer horen of zien, niet weten waar ze aan toe zijn of zelf kinderachtig reageren op jou.

Dit gedrag kan ontstaan zijn in de kindertijd als herhaalde verdedigingsreactie op ongemakkelijke, pijnlijke of zelfs beschadigende situaties. Het verdedigingsmechanisme maakte de pijnlijke situatie van toen draaglijk. Als volwassene kun je daar nog steeds flink last van hebben, ook al is er geen aanleiding meer. Je brein registreert een situatie die mogelijk lijkt op die van vroeger en zet als voorzorg direct het patroon in gang. Het gebeurt voor je er erg in hebt en is vaak heel subtiel.

Het wordt echt lastig als dit gedrag je weerhoudt dat te doen waar je eigenlijk naar verlangt. Dat merk je als je wel iets wìlt doen, maar het je niet lukt om tot actie over te gaan. Of als je een ander doet ‘wat jij niet wilt dat jou geschiedt’. Dan gaan je patronen tegen je werken.

 

Persoonlijk leiderschap

Je kunt leren om niet de sterke patronen te volgen, maar iets anders in te zetten. Het vraagt bewuste aandacht om te luisteren naar die stemmen in jezelf die zoveel zachter klinken dan het luide, alles overstemmende ego dat jou wil beschermen. Durf jij te luisteren naar je verlangen?
En als nu het oude vertrouwde patroon niet langer voor je werkt? Wat dan? Het kan heel naakt voelen, zo zonder verdediging. Het nieuwe is…, tja, spannend. Je weet niet wat er komt. Om dan tòch te handelen in dit niet-weten vergt moed en vertrouwen. Door het lef te hebben ontwikkelt zich een eigenheid met een onvoorstelbare kracht: kracht in kwetsbaarheid.

Je stelt je kwetsbaar op en vreest dat jij misschien wel de enige bent die het anders ziet en voelt. Sta jij dan toch op en spreek je uit wat je voelt? Staat er echt iemand klaar om je hoofd af te hakken als jij het boven het maaiveld uitsteekt? Misschien wel. En wat is dan het ergste dat kan gebeuren? Wat geldt, zijn jouw antwoorden op deze vragen.
Als je volhardt in deze doorgaande oefening levert het veel op: waardering, vrijheid, levenslust, het gevoel dat jij jouw leven leidt. Je gaat meer impact hebben op je omgeving, mensen reageren anders op jou dan ervoor. Eerst is dat wennen, maar het voelt langzaamaan vertrouwder en vervolgens wil je niets anders meer. Dat is persoonlijk leiderschap, en het staat aan de basis van mijn Life-Coaching en ander aanbod. Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek.

Neem contact op met

Wouter.

Voor informatie over begeleidingstrajecten en trainingen over persoonlijk leiderschap kunt u mij bellen of mailen.

Ik maak voor uw organisatie een programma op maat.

– T:
06-1919 9011